Íjak típusai

Részletek

tradicionális íjak már csak alakjukban hasonlítanak az őseink fegyvereire. Modernkori változataik már olyan alapanyagok felhasználásával készülnek, mint a műgyanta, üvegszál, laminált falapok, karbon, stb. Hagyományos anyagokból (szaru, állati inak, enyv, fa belső mag, agancs) már csak elvétve készítenek íjakat. Ezek ára meglehetősen magas, érzékenyek a páratartalomra és a hőre, használatuk nagy odafigyelést és gondos kezelést igényel. Ezzel szemben a modern anyagokból készült változatok sokkal igénytelenebbek, szinte elnyűhetetlenek és jóval olcsóbbak is. A modern íjakat gyakran részben, vagy egészben bőrrel vonják be, ami esztétikusabbá teszi a megjelenésüket.  A pusztai íjak jellegzetes alakját az adja, hogy leengedett állapotban a karok előrefelé állnak. Felajzáskor az íj egy előfeszített állapotba kerül, amit az íjász a kihúzással még tovább fokoz. Számos méret és formabeli alakjuk ismert. Minden népcsoportnak volt egy jellegzetes íjformája, a különféle íjtípusok az elnevezésüket is ezek alapján kapták. Asszír, avar, mongol, tatár, török, magyar és még számos más formavilág ismert.

tradicionalis   longbow

reflexíj a hagyományos íjak továbbfejlesztett változata. Két alkategóriája a vadászreflex, és az olimpiai reflexíj. Ezek az íjak már un. középlövők. A vessző itt már nem az íj markolata mellett, azt "megkerülve" hagyja el az íjat, hanem kifutása egy un. ablakon és kifutón keresztül, egyenes vonalban biztosított. Ezáltal sokkal pontosabb lövések adhatóak le vele. Továbbá felszerelhetőek rájuk célzást segítő eszközök, stabilizátorok, rezgéscsillapítók.

 reflexijA csúcskategóriát a csigás íjak képviselik. Az íj lelke az excentrikus bütykös cam, aminek segítségével az íj képes energiát tárolni. Megfeszített állapotban a csigának köszönhetően 60-80%-os könnyítés lép fel, ezáltal az íjat kihúzott állapotban már sokkal könnyebb megtartani. Ezáltal nyugodtabbá és pontosabbá válik a célzás. Oldáskor az tárolt energia felszabadul. Szintén felszerelhető különféle irányzékokkal, stabilizátorral. Ennél az íjnál már "oldógépet" célszerű használni, amit az elsütő fülbe akasztanak. Ez még precízebbé teszi a lövést.

csigasij

Az íjak feszítő erejét angol fontban mérik. 1 font, 0,454 kilogrammnak felel meg. Kezdőknek nem ajánlott első fegyvernek erős íjat választani. Ha csak erőlködve sikerül megfeszíteni és pár másodpercig megtartani az íjat, az gátolja majd a helyes lövéstechnika begyakorlását. A feszítő erő a húzáshossz függvényében is változhat. Minden gyártó megadja az íj maximális húzáshosszát, amit még károsodás nélkül elvisel. Egy 28"-on 35 fontos íj, 30"-ra húzva lehet akár 38 fontos is. A fonterő nem minden, sok függ az íjak anyagösszetételétől is. Egy műgyanta íj általában lomhább, lassabb, mint egy laminált íj, ezért ugyanakkora fonterő mellett is kisebb kezdősebességgel indítja a vesszőt. Ezért is célszerű felkeresned egy egyesületet, ahol a tagok rendszerint megengedik, hogy néhány lövés erejéig kipróbáld a fegyvereiket.