Célzás

Részletek

Hogyan kell célozni? - Teszik fel a kérdést a kezdők. Azután meglepődnek, hogy ahány embert megkérdeznek, annyiféle választ kapnak. Sokan el sem tudják  másoknak részletesen magyarázni, hogy ők hogyan is csinálják. Mielőtt a célzási technikákkal kezdenénk foglalkozni, meg kell határoznod, melyik a domináns szemed. Mint ahogy létezik jobb és balkezesség, ugyanez fennáll a szemünknél is, egyik "erősebb" mint a másik. Elsődlegesen ez a szemünk felelős a képalkotásért, de a térérzékeléshez szükségünk van a másikra is.

  • dominans szemNyújtsd ki magad elé mind a két kezed, és helyezd őket egymásra, hogy csak egy kis résen láss át az ujjaid közt (lásd kép).
  • Válassz ki egy tőled pár méterre lévő tárgyat, úgy hogy azt az ujjaid között lévő nyíláson keresztül lásd.
  • Közelítsd az arcodhoz a kezed úgy, hogy folyamatosan lásd a tárgyat.
  • A kezed ösztönösen a domináns szemedhez fog közeledni, és a másik szemed látómezejét fokozatosan kitakarja.
  • Végezd el többször is a tesztet, hogy biztos lehess a kapott eredményben.

Ha jobbkezes vagy és a jobb szemed a domináns, vagy ha bal kezes vagy és a bal szemed a domináns, akkor nem lesz problémád az íjászat elsajátításával. Ellenkező esetben viszont ajánlatos konzultálnod egy szakemberrel, mielőtt íjat vásárolsz, vagy komolyan edzeni kezdesz

A kilőtt vessző mindig ívesen száll, de a röppálya alakja nagyon sok tényezőtől függ. Az íjásznak számolnia kell a cél távolságával, a röppálya ívével, esetleg még a széllel is. Irányzék nélküli íjaknál tulajdonképpen nem is közvetlenül a célra, hanem az alá vagy fölé célzunk, a távolság függvényében. Ezért a jó íjászok nagyon sokat gyakorolják a cél távolságának helyes megbecslését.

celzas

Irányzékkal történő célzás

Reflexíjak, és csigás íjak felszerelhetőek különféle, célzást segítő eszközökkel. Ezek segítik hozzá a lövészt a távolabbi célok minél pontosabb eltalálásához.

Reflexíj irányzékkal   Csigás íj scoppal
celzas1   celzas2
A pályaíjászok rendszerint azonos távolságról lőnek, az irányzékukat csak egyszer kell pontosan beállítaniuk. Az irányzék menetes szárak segítségével nagyon finoman állítható le-fel és jobbra-balra. A nézőkén keresztül célozzák a céltábla közepét.   Csigás íjakat egyaránt használnak vadászatra és 3D-s célok különböző távolságokról történő eltalálására. Az irányzékuk áll egy kör alakú scopeból, aminek belsejében kis tüskék jelzik a lövési távolságokat, és egy peepből, ami az ideg szálai közé font kicsi gyűrű. A kukucskálón (peep-sight) átnézve a scope megfelelő tüskéjét kell a célra tartani a pontos lövéshez.

Vesszőhegyes célzás

Rés célzásnak is hívják, mert nem közvetlenül a cél közepére, hanem az álá vagy fölé egy résnyire célzunk, a távolságtól függően. Ez a célzási mód csak akkor lesz pontos, ha mindig egyformán feszítjük meg az íjat és egyforma vesszőket használunk. Ellenkező esetben a vessző hegye mindig más-más  távolságra fog kerülni a szemünktől. Ezért nem szabad a kezdőknek a helyes mozgássor megtanulásáig a célzással foglalkozniuk. A megfelelő rés meghatározása sok-sok gyakorlással alakul ki, az agyunk beprogramozódik, hogy milyen távolságokra mekkora réssel kell céloznunk. 

celzas1

 

Reflexíj irányzék nélkül   Tradicionális íj
celzas3    celzas4
A közelebbi célok eltalálásához az íjat jobban le kell engedni, a távolabbiakhoz jobban meg kell emelni. Az íj középjövő,  a kilőtt vesszők egyenesen fognak szállni, ezért csak az egyenes lővonal beállítására, és a megfelelő résnagyság meghatározására kell figyelni.   A tradicionális íjak nem középlövők. A célzást nagyban nehezíti, hogy a vesszőnek meg kell kerülnie a markolatot. A túlságosan merev, az íj erejéhez képest túl nagy spine értékkel rendelkező vesszők ezért balra fognak hordani egy jobbkezes íjásznál. Ezért különösen fontos az íj és a vesszők megfelelő összehangolása.

hurmertekHúrmértékes célzás (string walking)

Ennél a célzási módnál a rést nem a cél közepe és a vessző hegye között, hanem eltérő magasságú idegfogással alakítja ki az íjász. A vessző hegye mindig a célra mutat. A tabján lévő öltések segítségével méri ki, mennyivel kell lejebb fognia a húrt a nock alatt. A pontos célzás a helyes távolságbecslésen fog múlni. Használata nem ajánlott olyan íjak esetében, amik nem viselik el az asszimetrikus terhelést. Történelmi versenyeken pedig, ahol rendszerint előírás, hogy a nockot legalább egy újjal érinteni kell, nem használható.

 

Ösztönös célzás

"Arra a kérdésre, hogy hogyan kell célozni, én mindig nagyon részletes, és mindent átfogó választ szoktam adni: SEHOGY." /Kassai Lajos/

Ezt a célzástechnikát talán nem is lehet pontosan megfogalmazni. Őseinknek a vágtató lovaik hátáról sem módjuk, sem idejük nem volt a pontos célozgatásra. Ehhez a technikához az íjásznak elsősorban a térérzékelését kell fejlesztenie, és testének szinte eggyé kell válnia a fegyverével. A technkára jellemző a folyamatos és ritmikus mozgássor. Nincs kitüntetett fix pont, de az íjász a rengeteg gyakorlásnak köszönhetően itt is mindig azonos erővel feszíti meg az íjat. A legnehezebben elsajátítható célzási módszer, mivel rengeteg időt és szakadatlan gyakorlást igényel.