Alapismeretek

Részletek

Az íj a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet értelmében közbiztonságra veszélyes eszköznek minősül. Használatára, birtoklására, tárolására, szállítására speciális szabályok vonatkoznak. A legfontosabb szabály, hogy felajzott íjat tilos közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni. Szállítani csak szétszerelt, leajzott állapotban, rejtve, vagy becsomagolva lehet.

Tanácsok kezdőknek

 • Ha még csak most ismerkedsz az íjászattal, akkor kezdésnek ajánlatos felkeresned egy egyesületet, ahol szakértő tanácsokat kaphatsz.
 • Az íjászatnak számos szakága, az íjaknak különböző kategóriái léteznek. Lehetőség szerint próbálj ki minél többet, és válaszd az érdeklődési körödnek legmegfelelőbbet.
 • Első íjnak ne válassz túl erős fegyvert! Ha nem tudod megfelelően kihúzni, és megtartani az íjat, akkor a helyes lövéstechnika mozdulatsorát sem fogod tudni pontosan elsajátítani. Egy edzésen akár több száz lövést is le kell majd tudnod adni.
 • Soha ne engedd el a kihúzott íjat vessző nélkül, üresen! A felgyülemlett energia így nem tud hová távozni, és repedések keletkezhetnek a karokban. Ez komolyan károsítja az íjat és akár az íj töréséhez is vezethet.
 • Mindig használj védőfelszereléseket (alkarvédő, tab, húzókesztyű, kifutókesztyű)! Az íj megbünteti a gyakorlatlan íjász helytelen tartását, a rossz oldást, stb.

Mindig egy alapos bemelegítéssel kezdj! Rendesen mozgasd át a karjaidat, vállaidat, nyakad, derekad! Ezzel elkerülheted a húzódásokat, rándulásokat.

bemelegites

oltozet

 

Öltözeted kiválasztásánál figyelj a következőkre:

 1. Kerüld a hosszú, lógó ékszereket, amik az íj húrjába akadhatnak.
 2. Fogd össze a hajad egy pánttal vagy gumival.
 3. Felsőruhád zsebei szintén útban lehetnek.
 4. Hagyd szabadon a karjaid, vagy vékony anyagú felsőt viselj.
 5. Használj kényelmes, zárt cipőt.
 6. Szükség szerint, használj mellvédőt.
 7. Használj alkarvédőt, ami megóv az ideg okozta sérülésektől.
 8. Szabadtéren védekezz az időjárás viszontagságai ellen.

Alapállásod vállszélességű terpesz, lábujjaid vonala merőleges a célra, vagy enyhe szöget zár be vele. Íjad a tested előtt, vesszőid az oldaladra csatolt tartóban.

alapallas

Az íjat nem kell marokra fognod, csak lazán megtámasztanod a hüvelykujjad alatti párnán. Az ideg megfeszítésekor az erő a tenyereden keresztül a kinyújtott karodra, majd a hátadra terhelődik. Az ideg elengedésekor az íj visszarúg, ezért hüvelyk és mutatóujjaddal kell megtartanod. A profik egy hurkot tesznek a hüvelyk és mutatóujjuk közé, ez biztosítja az íj biztos megtartását. Csuklódat tartsd egyenesen, ne forgasd befelé vagy kifelé.

ijtartas

A legjellemzőbb húrfogásnál az ideget három ujjal húzod. Az ideg a mutató, középső és gyűrűsujjad első perceinek hajlatába illeszkedik. Ne markolj rá a húrra. A vessző vége lehet az ujjaid között, vagy az ujjaid felett, de ne szorítsd össze az ujjaiddal a vessző végén található nockot. Léteznek ettől eltérő húrfogási módok is, de a versenyeken általában ezt követelik meg.

hurfogas

A vesszőt mindig úgy helyezd a húrra, hogy a vezértoll (ábrán pirossal jelölve, egyébként legtöbbször eltérő színű, mint a többi toll), kifelé álljon. Ha fordítva teszed fel, akkor lövéskor a toll hozzáér az íj markolatához, és eldobja, eltéríti a vesszőt. A vessző végén található nock pattanjon rá az idegre. A túl laza nock miatt a vessző leeshet az idegről, a túl szoros pedig kidörzsölheti a húrt védő bandázst. Az íjak jelentős része, a markolaton egy kifutóval van felszerelve. A vesszőnek ezen a kifutón kell felfeküdnie. Tradicionális íjaknál a vessző az íjász kezén fekszik fel, és fut ki. Lövéskor az íjat függőleges helyzetben kell tartanod.

vesszo felhelyezes

Ez a leírás csak egy általános tájékoztató. Gyakorláshoz mindig vedd igénybe egy szakértő tanácsadó, vagy egy képzett edző segítségét!