IAA 3D szabályzat

Részletek

HDH – IAA 3D SZABÁLYZAT

INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION

VERSENYSZABÁLYZAT 2012.01.05.

1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. BEVEZETÉS

 • Az IAA igazgatósága elkészítette és jóváhagyta a versenyszabályzatot.
 • Az IAA 3D tagjai (versenyzők és szervezők egyaránt) a nemzeti és nemzetközi 3D versenyeken az alábbi felsorolt szabályokat kötelesek betartani.

2. VERSENYEK 

2.1 ESEMÉNYEK

Az IAA 3D a következő versenyeket ismeri el:

  • Világ- és Európa Bajnokság
  • GP
  • 3-D szimpla verseny – egy vagy több napos esemény, bármennyi 3D-s cél használható, a célok számának oszthatónak kell lennie 4-gyel
  • Teremverseny – álló vagy mozgó 3D-s célok használhatóak
  • Egyéb versenyek – bármennyi 3D-s cél használható

Minden szabadtéri versenyt természetes környezetben (erdő, mező, folyó, stb.) kell megrendezni. A Világ- és Európa Bajnokságot minden második évben tartják, felváltva. GP maximum 3-szor rendezhető egy évbe.

3. AZ EURÓPA BAJNOKSÁG, A REGIONÁLIS VERSENYEK, A GP-K, NEMZETKÖZI, NEMZETI ÉS EGYÉB

VERSENYEK LEBONYOLÍTÁSA 

3.1 A VERSENYEK LEBONYOLÍTÁSA

 • Az IAA 3D célja, hogy minden tagország elérjen egy hitelesített szervezési szintet. Ebből kifolyólag a BOD által elfogadott 3D célokat a következő eseményeken kell használni: A Világ- és Európa Bajnokságok, GP-k 
 • A Világbajnokságok két évente kerülnek megrendezésre (páros évek). Az Európa Bajnokságok két évente kerülnek megrendezésre (páratlan évek) egy IAA tagállam által.
 • Az Igazgató Tanács fogja eldönteni, hogy ezeket az eseményeket (3.1.1) melyik ország fogja megrendezni. A 3D GP egy 2 napos verseny, amely 20 különböző 3D célból áll. Első nap kétszer 20 cél / minősítési kör. Második nap 20 cél / minősítési kör és 6 cél a döntő. A kétszer 20 cél 2 pálya legjobb esetben. Ha a rendező csak egy pályát használ a kétszer 20 cél esetén változtatásokat kell beiktatni a körök távolságában. A verseny megrendezőjének gondoskodnia kell egy a döntőről (6 db 3D cél). Szétlövés esetére, egy extra célt kell előkészíteni (távolság: 35-45 m). Maximum 3 GP rendezhető minden évben. Minden GP egy különálló verseny döntőkkel és díjátadással. Minden GP-n lőtt pont az előzőhöz adódik hozzá és a halmozott eredményeket a végső GP-n díjazzák, elválasztva a döntőtől.
 • Az országos szervezeteknek,melyek keményen próbálják fenntartani az országos és nemzetközi versenyek szervezésének magas színvonalát, az IAA által meghatározott szabályoknak megfelelően és akik rengeteg íjásszal vesznek részt a nemzetközi eseményeken, fenn kell tartani a jogot, hogy évente legalább egy nemzetközi versenyt megrendezzenek.
 • Az IAA tagországok számára engedélyezett, hogy megrendezzék a saját országos versenyüket.   
 • Bármilyen nemzetközi verseny következő évben való megrendezésének igényt kell benyújtani a IAA Általános Titkárságán, még azon év szeptember 31.-ig. A döntést az Igazgató Tanács fogja meghozni és feltüntetni a IAA 3D versenytervében.
 • Az IAA -tól való engedély megkapása után,6 hónappal az esemény előtt, a rendezőnek szerződést kell aláírnia és foglalót/előleget (500 EURO) kell befizetnie a IAA bankszámlájára. A foglalót a sikeres esemény után visszafizetik. Törölt esemény esetén a foglalót az új megrendezőnek adják.
 • Az IAA tagországainak joga van akármennyi országos versenyt rendezni. Az országos szervezetek átruházhatják a megrendezés jogát saját klubjaikra. Ezeket az országos versenyeket a kiállított és elfogadott szabályok szerint kell megrendezni annak érdekében,hogy a IAA 3D egyedülálló verseny színvonala megmaradjon.
 • Az IAA tagországoknak be kell nyújtaniuk a saját naptárukat az elkövetkezendő évre a IAA Titkárságának, legkésőbb november 30.-ig. Az egyéni tagországok programja helyesen lesz rendezve/kiválasztva és feltüntetve az IAA weboldalán.

4. BÍRÁSKODÁS ÉS FELÜGYELET

4.1 BÍRÓK, KÜLDÖTTEK

 • A bírók és az IAA küldötteinek jelenléte kötelező a versenyeken. Az ő feladatuk, hogy a szabályzat betartását felügyeljék és ellenőrizzék. A bírók határozatai véglegesek és minden versenyzőnek kötelessége tiszteletben tartani azokat.
 • Az IAA 3D Bírói Bizottsága jelöli ki a bírákat a Világ- és Európa Bajnokságokra, a nemzetközi és a nemzeti versenyekre egyaránt. Minden versenyen legalább egy nemzetközi bírónak jelen kell lennie.
 • Az IAA BOD rendeli ki a technikai küldötteket a nemzetközi versenyekre, ők felelnek minden szervezési feladatért és a felügyeletért egyaránt.
 • A bírók és az IAA küldöttei jogosultak beavatkozni a verseny menetébe és a szabályok szerint megfelelően eljárni, ha hibát vagy szabálytalanságot észlelnek.

5. DÍJAZÁS

5.1 KUPÁK ÉS ÉRMEK A NEMZETKÖZI BAJNOKSÁGOKON  

  • A Világ- és Európa Bajnokságon a rendező köteles díjátadó ceremóniát tartani az első 3 helyezettnek, érmet kell átadnia a versenyzőknek, a kupákat pedig, a legjobb 3 résztvevő csapat kapja.  
  • A GP-k rendezőjének kötelessége díjátadót tartani az első három helyezett számára, akiket éremmel kell jutalmazni minden kategóriában.  

 Részletes díjak a függelék szerint.

5.2 TRÓFEÁK, ÉRMEK ÉS ELSIMERÉSEK A NEMZETKÖZI ÉS NEMZETI VERSENYEKEN  

  • A verseny rendezője szabadon dönthet, hogy milyen díjazást óhajt biztosítani a versenyzők részére. A verseny rendezője köteles a díjazás feltételeit ismertetni és az összes megszerezhető díjat felsorolni a versenykiírásban.  

5.3 AZ IAA ÁLTAL ADOTT DÍJAK  

  • Az IAA 3D különleges díjakat adományoz egyéni versenyzőinek minden kategóriában, aki egy meghatározott pontszámot elér nemzetközi versenyen.

6. RÉSZVÉTEL A BAJNOKSÁGOKON ÉS A VERSENYEKEN 

6.1 RÉSZVÉTEL

  • Minden versenyző, aki érvényes IAA versenyengedéllyel rendelkezik, részt vehet bármelyik nemzetközi IAA versenyen.
  • A nemzetközi IAA versenyek nyílt nevezésűek. A rendezők korlátozhatják az indulók létszámát.

6.2 ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK A VERSENYEKEN

  • Minden versenyzőnek a nemzetközi versenyekre legkésőbb a verseny kezdete előtt 14 nappal neveznie kell (Bajnokságnál egy 30 nap) az IAA honlapján (www.hdhiaa.net/registration). A rendező nem köteles a határidőn túli nevezéseket elfogadni. Az elfogadott, határidőn túli nevezéseket a nevezési díj +50%-ával terhelik, amit a versenyzőnek kötelessége teljesíteni.
  • A versenyzők kötelesek megjelenni a helyszínen a verseny kezdete előtt legalább 30 perccel. A későn érkező, de időben nevezett versenyzők csatlakozhatnak az első nem teljes létszámú csapathoz (ahol nincs 5 fő), az 1. számú célnál. A kihagyott célok nem ismételhetőek, ezek pontszáma 0. „Repülő rajt” esetében, a versenyzőnek minimum 10 perccel a verseny kezdete előtt el kell foglalniuk a kiinduló pozíciójukat.
  • Miközben a csapat lő, az éppen lövő versenyző zavarásának elkerülése érdekében tilos a nézőkkel, saját vagy másik csapat tagjával beszélgetni, vagy zavaró zajokat kelteni.
  • A verseny ideje alatt az elektronikus eszközök (telefon, headset, kamera, fényképező, stb.) használata nem megengedett sem a versenyzők, sem a nézők számára.

Kivételt képez kamerázásra és fotózásra, a hivatalos névjegykártyát, jelvényt viselő sajtós. Bárki, aki képet vagy videót akar készíteni a versenyzőkről, először a beleegyezésüket kell kérnie. Azok a versenyzők, akik részt vesznek a döntőben, automatikusan hozzájárulnak, hogy róluk videó felvétel, illetve fénykép készülhet.

Minden verseny kezdete előtt, a bíróknak kötelességük a versenyzők felszerelését ellenőrizni. Amennyiben nem megfelelő, utasíthatják a versenyzőt a felszerelésének megváltoztatására. A bírok bármikor ellenőrizhetik a versenyzők felszerelését a verseny ideje alatt. Bármilyen megsértése az IAA szabályzatnak, kizárást von maga után.

  • A szabálytalan versenyzőt a bírók figyelmeztetik, amit a beíró lapra is rávezetnek. Három figyelmeztetés azonnali kizárást von maga után. Ezt a tényt jelenteni kell a Verseny Bizottságnak a versenynap végén.
  • A beíró lapokon rendelkezésre kell álljon hely a figyelmeztetések feljegyzésére.
  • Szemetelni tilos, aki mégis így tesz, azt azonnal kizárják a versenyből!
  • Az alkohol fogyasztása szigorúan tilos minden versenyzőnek a verseny előtt és közben egyaránt! Dohányozni tilos, kivéve a szervező által kijelöl dohányzó helyeken. Nem megengedettek a technikai tanácsok a verseny ideje alatt. Biztonsági okokból a ruházat felső részének jól láthatónak kell lennie (világos színek, pl.: fehér, sárga). Ha a versenyző nem felel meg ezeknek a láthatósági követelményeknek, akkor láthatósági ruhát (pl.: mellény) kell viselnie. A katonai álcázás (terep minta) nem engedélyezett a ruházatban! 

7. A PÁLYA

 • Minden célt (3D-s állatot) a horizontra merőlegesen kell felállítani. Nem fordítható olyan szögben, ami veszélyeztetné magát az állatot, ill. a lövés lepattanását okozhatná. Lehet részben takarva a környezet által, de a találati zónáknak (8-10-11/12-es köröknek) láthatónak kell lenniük a karótól. A karótól látható bármelyik zónában elért találat számít, ha ez másként nincs jelezve a lőállásnál.
 • A 3D-s célokat ismeretlen távokon: min. 5 m és max. 45 m –en kell elhelyezni. A maximális távolság a BB, TR-LB, TR-RB, PB-HB kategóriákban és a kadettoknál 27 m. A mini korosztály versenyzői a csapatvezető felnőtt által meghatározott távolságról lőnek, ami nem lehet messzebb, mint 27 m.
 • Minden karót a neki megfelelő céllal megegyezően meg kell számozni   

piros karó - maximum távolság: 45m

kék karó - maximum távolság: 27m

A várakozás helyét táblával kell jelezni és kijelölni. Az érkező csapatnak 5 m-es távolságot kell tartania az éppen lövő csapattól, míg az befejezi a lövést és elhagyja a célt.  

 • Minden célt meg kell számozni. A számozó táblák méretének legalább 20×20 cm-esnek kell lennie, sárga hátteren fekete számozással. A táblákat jól láthatóan kell elhelyezni.
 • A pálya vonal vezetésének biztonságosnak és könnyen járhatónak kell lennie a rendezők és a versenyzők számára egyaránt. A pálya útvonalát jól látható jelzésekkel kell biztosítani.  
 • A nézők számára megfelelő korlátokat kell elhelyezni a pálya körül, ahol szükséges, hogy folyamatosan biztonságos távolságba legyenek, miközben továbbra is biztosított számukra a lehető legjobb kilátás a versenyre. Csak azok a személyek tartózkodhatnak a pályán belül, akiknek megfelelő jogosultsága van erre.
 • A nemzetközi versenyek pályájának a kezdés előtt legalább egy nappal kész kell lennie, hogy a bírók és az IAA delegáltjai ellenőrizhessék és adott esetben a korrigálásra legyen elég idő.
 • A versenyzők számára belövő pályát kell kialakítani a verseny kezdete előtti naptól kezdve, hat céllal a következő távolságokon: 20 m, 25 m, 30 m,35 m, 40 m, és 45m.  
 • A versenyzők számára legalább egy sebességmérőt kell biztosítani, hogy ellenőrizhessék az íjuk sebességét.  
 • A verseny ideje alatt orvosi felügyeletet kell biztosítani a pálya és a belövő pálya egész területén.
 • A verseny rendezőjének legalább kettő pihenőhelyet kell biztosítania, ahol étel és ital áll rendelkezésre, valamint illemhelységet (pl.: mobil WC) a verseny egész ideje alatt.  
 • A döntőket külön erre a célra előkészített, a közönség és a média számára könnyen hozzáférhető helyszínen kell megrendezni.

A döntő szabályai:

A távokat a kategóriáknak megfelelően kell kijelölni  

  1. A legjobb 6 versenyző kerül a döntőbe minden kategóriából.   
  2. A döntőhöz 6 db 3D-s célt kell kihelyezni, valamint egy külön célt kell biztosítani a szétlövéshez.  
  3. Minden döntőző versenyzőnek 6 vesszővel kell rendelkeznie.  
  4. A versenyzőknek 3 perc áll rendelkezésükre mind a 6 cél távolságának megbecslésére. Készíthetnek jegyzetet. Beszélgetni egymással vagy a nézőkkel tilos.  
  5. A 3 perc letelte után, mindegyik versenyző a neki kijelölt karóhoz megy. Egy perc áll rendelkezésükre a lövéshez. Az egy perc kezdetét és végét hangjelzés jelzi.  
  6. Két bíró (IAA versenyeken) és egy személy, aki kihúzza a vesszőket, kimegy értékelni a célokhoz. A bíró egy A/4-es nagyságú táblán felmutatja az elért pontszámot (0,5,8,10,12). A bírók kötelesek minden esetben kitölteni az értékelő lapot, csak így lesz hivatalos az eredmény. Az elért eredményt a döntő levezetője hangosan bemondja, majd felvezeti az eredményjelző táblára.  
  7. Minden versenyző üres célra lő (kivéve a csapatversenyt, ahol mind a 4 tag ugyanarra a célra lő. A következő lövés előtt a vesszőket el kell távolítani a célokból.
  8. Az eredményjelző táblán fel kell tüntetni a versenyző nevét, a döntőben elért pontjainak számát, az aktuális pontjait és az új összpontszámát. A döntőben elért pontokat összegezni kell a selejtezők eredményeivel a végső sorrend megállapításához.  
  9. Találati zónák a döntőben: 0 / 5 / 8 / 10 és 12
  10. A nézők számára jól láthatóan kell kialakítani a célok helyszínét.  
  11. A döntő minden résztvevője a számára kijelölt helyen kell tartózkodnia, amíg mindenki be nem fejezi a lövést.  
  12. A döntő része a versenynek. Minden íjásznak a tudásának megfelelően kell részt vennie. Ha bármelyik íjász nem jelenik meg a döntőben, akkor helyébe a rangsorolóban utána következő íjász kerül. Amennyiben bármilyen okból nincs döntő, ez esetben a kvalifikációban elért körök a hivatalosak és véglegesek.  
 • A csapatverseny szabályai a Világ- és Európa Bajnokságokon

A megváltozott létszám és az egyéni lövési engedély miatt, az országos csapat, mint fogalom nem mindig helytálló és kizárja a kis nemzeteket kevés résztvevővel a csapat eseményből. Ez a szabály nem zárja ki a nemzetközi csapatokat, csak engedélyezi az íjászoknak, akik különböző országokból érkeztek,hogy csapatot alakítsanak egy általuk választott néven.

  • Hosszú távú csapat: 4 íjász, hosszú távra, 2 különböző kategóriából - maximum 1 X-bow.  
  • Rövid távú csapat: 4 íjász, rövid távra, 2 különböző kategóriából – nem lehet kadett csigás versenyző
  • A csapatoknak az Európa Bajnokságon nevet kell választaniuk, mielőtt elkezdik a bajnokságot. A legjobb 6 csapat lövi a döntőket 6 célon keresztül, 0 pontról kezdve.
  • Az összes versenyző lelövi mind a 14 kihelyezett célt a selejtezőkben, „repülő rajttal” indulva. A csapatok különböző csoportokba vannak beosztva.
   A csapat döntők és az egyéni döntők ugyanazon a napon tartandóak, egyaránt 6 kihelyezett céllal. Csapat döntő: az első 6 csapat jut a döntőbe a selejtezők alapján. (Rangsor = a 4 csapattag együttes pontszáma alapján) A lövési idő a döntőben 1 perc a csapat minden tagjának, egyszerre lőnek, mindenki másik célra. Egy versenyző csak egy csapat tagja lehet.  

8. OSZTÁLYOK ÉS SZABÁLYOK 

8.1 FELSZERELÉS  

  • 5 grain / font vesszősúly vagy 330 FPS (m/sec) (a versenyző választhat)
   A vesszők tömegének legalább 5 grainnek kell lennie húzóerő fontonként. A húzóerő, az a legnagyobb erő, ami szükséges az íj maximális kihúzásához. Maximum 5 grain eltérés engedélyezett. A felszerelést és az íjat a bírok véletlenszerűen ellenőrzik a verseny ideje alatt.
   Az 5 grain / font szabály nem érvényes, ha az adott íj-vessző kombinációval a 330 FPS (m/sec) sebességet nem haladja meg a versenyző. Ezt a rendező által biztosított sebesség mérővel kell lemérni, maximum 3% túllépés engedélyezett (339.9 FPS). Ha a vessző sebessége több, mint 339.9 FPS, akkor az 5 grain / font szabály lép érvénybe. A vesszők méretének, súlyának, hosszának egyformának kell lennie. A nockoknak és a tollaknak azonos alakúaknak kell lenniük. A színek eltérőek lehetnek. Minden vesszőt meg kell jelölni a vesszőtesten a versenyző monogramjával vagy teljes nevével. Ha a versenyző felszerelését ellenőrzik, nyilatkoznia kell, hogy melyik szabályt kívánja betartani.
  • A távolság lemérése bármilyen módszerrel tilos! Minden távot szemmértékkel kell megbecsülni. A célzást segítő vonalazás vagy bármilyen jelölés az íjon tilos. A karokon a gyártó logoján kívül semmilyen felirat, motívum nem lehet, ami a célzást segítheti. Ezen szabályok minden kategóriára egyformán érvényesek!
  • Távcsövek és a találati zónákat jelölő képek használata engedélyezett, de ezeket a bírók ellenőrizhetik. A távcsövekben nem lehet skála vagy egyéb, ami távolságmérésre alkalmas. Az íj beállításához kapcsolatos saját jegyzetek használhatóak.

8.2 IAA 3D KATEGÓRIÁK  

  • Csigás Korlátlan (CU) 

Piros karótól lő (max. 45 m). Bármilyen csigás íj, mozgatható irányzékkal vagy scoppal. Bármilyen típusú oldógép, kesztyű, tab használható. Bármilyen kiegészítő: stabilizátorok, overdraw, peep, vízszintező, szájgöb, stb. használható. A célzó tüske megvilágítása engedélyezett.  

  • Vadász 3D (HU)  

Piros karótól lőnek (max. 45 m). Bármilyen típusú íj, irányzékkal vagy anélkül. Lőhetnek oldógéppel, kesztyűvel vagy tabbal. Ha irányzékot használ, a tüskék vagy keresztszálak száma nem lehet több mint 5. A stabilizátorok és az oldal stabilizátorok hossza maximum 30.5 cm (12 inch) lehet, az íjhoz csatlakozó legközelebbi ponttól mérve. Overdraw (max. 5.08 cm), peep, vízszintező használható. A célzó tüske megvilágítása engedélyezett.  

  • Csigás Bare bow (CB)  

Piros karótól lőnek (max. 45 m). Bármilyen csigás íj, irányzék nélkül. Az ablakon belül bármilyen kifutó engedélyezett. Az íjon és az idegen nem lehet semmilyen jelölés, ami a célzást segíti.  Húzáshossz jelző az idegen és az íjon nem használható. Maximum 12 inch (30.5 cm) hosszú stabilizátor engedélyezett. Peep és overdraw nem használható. Bármilyen típusú oldógép, kesztyű vagy tab engedélyezett.  

  • Olimpiai reflex (OL)  

Piros karótól lőnek (max. 45m). Használható bármilyen reflex íj állítható irányzékkal, stabilizátorral, v-bar-ral, szájgöbbel és húzáshossz jelzővel. Ebben a kategóriában engedélyezett bármilyen célzókészülék, amely nagyítás nélküli lencséket használ. Kesztyű és tab használható. (A felszerelésre és a lövési módra vonatkozó szabályok megegyeznek a FITA szabályokkal.)  

  • Vadászreflex (TR-RB)  

Kék karótól lőnek (max. 27 m). Bármilyen visszacsapó reflex íj használható (fém középrész nem engedélyezett, csak a fa). Nem használható irányzék, stabilizátor, plusz súly. Lövéshez kesztyű és tab engedélyezett. Lövéskor a versenyző ujjának érintenie kell a nockot (húrmértékes célzás és face walking nem engedélyezett). Nem lehet jelzés az íjon illetve az idegen, ami távolságbecsléshez nyújt segítséget, illetve a célzást segíti. Az olyan kifutók, mint: T300, Neet, Hoyt Hunter Rest, Bear és ezekhez hasonlóak engedélyezettek. Bármilyen típusú nyílvessző használható.

  • Longbow (TR-LB)  

Kék karótól lőnek (max. 27 m). Bármilyen típusú Longbow, ami megfelel a következő szempontoknak: felajzott állapotban az ideg csak a húrakasztónál érintheti az íjat ; nem használható irányzék, stabilizátor, plusz súly ; lövéshez kesztyű és tab engedélyezett ;  lövéskor a versenyző ujjának érintenie kell a nockot (húrmértékes célzás és face walking nem engedélyezett) ; nem lehet jelzés az íjon illetve az idegen, ami távolságbecsléshez nyújt segítséget, illetve a célzást segíti ; csak fából készült nyílvesszők engedélyezettek.

  • Bare bow (BB)  

Kék karótól lőnek (max. 27 m). A FITA által meghatározott bare bow íj és lövési mód engedélyezett, minden korosztály részére. Bármilyen fém közepes reflex íj használható. (Lásd: FITA 3D Szabályzat 11.10.3.1.)  

  • Számszeríj (Crossbow - CRB)  

Piros karótól lőnek (max.45m). Bármilyen csigás vagy vissza hajló karú számszeríj / nyílpuska, nyitott irányzékkal vagy céltávcsővel engedélyezett. Sebességkorlátozás nincs meghatározva, de az íjat a gyártó biztonságtechnikai előírásainak megfelelően kell használni. A lézer irányzék nem engedélyezett. Az íjat felhúzni és betölteni csak kézi erővel szabad (bow stringer engedélyezett). Rögzítésre tilos hordozó hevedert használni. A nyílvesszőknek egyezőnek kell lenniük! A gyári beállítások megváltoztatása tilos!  

  • Tradícionális íj (PB-HB)  

Kék karótól lőnek (max. 27 m). Primitív bow: Csak egy fából készült íj használható (inazás engedélyezett). Az íjon nem lehet semmilyen ablak vagy kifutó. Horse bow: Hossztengelyén szimmetrikus, összetett visszacsapó íj. Markolata is szimmetrikus és legalább 15 mm széles. Az íjon ablak nem engedélyezett. Felajzott állapotban az idegnek az íj teljes hosszában, az íj középvonalában kell futnia és kifeszített állapotban, a feszítési távolság nem lehet több mint 160 cm. Lövéshez kesztyű és tab engedélyezett. Lövéskor a versenyző ujjának érintenie kell a nockot (húrmértékes célzás és face walking nem

engedélyezett). Nem lehet jelzés az íjon illetve az idegen, ami távolságbecsléshez nyújt segítséget, illetve a célzást segíti. Csak fából készült nyílvesszők engedélyezettek.  

8.3 IAA 3D KOROSZTÁLYOK  

  • A versenyző korcsoportját az adott év január 1-jei életkora határozza meg egész évre. A kadettok és a juniorok lőhetnek felsőbb korcsoportban, a veteránok pedig dönthetnek úgy, hogy a felnőtt kategóriában versenyeznek.
  • veterán: 51 év fölött / férfi - női
   felnőtt: 21 - 50 év / férfi - női
   junior: 18 - 21 év / férfi - női
   kadett: 15 - 17 év / férfi - női
   mini: 15 év alatt / férfi – női
  • Amennyiben egy kategóriában vagy korosztályban a versenyzők száma kevesebb, mint 5, a bírók összevonhatják őket.  
  • Nemzetközi IAA versenyen való részvétel korhatára minimum 15 év. Az országos rendezőtől függ, hogy enged-e fiatalabb versenyzőket lőni egy országos versenyen.

9. A LÖVÉS SZABÁLYAI 

 • Csak egy vessző / lövő / cél lőhető a karótól. Bármely kihagyott vessző, amely visszaszerezhető a karó érintésének távolságán belül, újra az íj húrjára helyezhető és újralőhető.
  A lövő felelős a vessző feletti kontroll fenntartásáért. Bármely véletlenül vagy szándékosan eleresztett vessző, amely nem található meg a cél pontozandó területén, nullának ("0") számít.
 • Csak egy karó / cél jár egy kategóriának. Egyszerre csak egy íjász lőhet a karótól. A lövőnek meg kell érintenie a karó valamelyik részét a testével lövés közben. A számszeríjászoknak a karónál kell állniuk, mielőtt megpróbálják felhúzni a számszeríjat. Tiltott a számszeríj felhúzása és a vessző húrra helyezése bármely más helyen, mint a karó mellett és azonnali kizárást vonhat maga után.
 • A csapatoknak minimum 3, maximum 5 versenyzője lehet. Minden csapat mellé két pontozó lesz kijelölve. Az első feltüntetett íjász a csoport vezetője.  
 • Egy csapat nem előzheti le a másikat, kivéve ha egy bíró elrendeli. Ebben az esetben az egyik csapat lő, pontozzák, összeszedi a vesszőket, ameddig a másik csapat várakozik.  
 • Udvariasságként a társversenyzőkkel szemben, az íjászoknak a karónál lövőtől bizonyos távolságra (3 m) kell várniuk sorra kerülésüket.  
 • A csapatok lövői váltják egymást, hogy ki lő először a rákövetkező karónál, a lövést indító jelre várakozva. A minik lőnek utoljára.
 • Az első lövőnek 90 másodperc áll rendelkezésére, hogy kilője a vesszőt. A csapatvezető dönti el, hogy az első lövő mikor megy a karóhoz. Minden megmaradt csapattagnak 90 másodperc lesz kijelölve, hogy lőjön. Idő általi megfontolásból, semelyik lövő sem használhatja a célzó lencsét a lövő karótól miután lőtt.   
 • Az íjászoknak a lövő karó mögött kell maradni, addig amíg az egész csapat be nem fejezte a lövést.
 • Minden vesszőnek a célban kell maradnia, amíg nem pontozták. Bármilyen kétséges vessző állapotát meg kell határozni mielőtt, akármelyik vesszőt kihúzzák a célból és egy vesszőt sem szabad megérinteni, ameddig döntés nem születik.   
 • Biztonsági okok miatt és hogy biztosítsák az időszerű verseny, semelyik íjász sem mehet a cél mögé, hogy elveszett vesszőit keresse vagy bármilyen más okból, kivéve, hogy elhozzon egy vesszőt, amit a csapat lát.   
 • Ha felszerelési hiba történik lövés közben, a vesszőt lövésnek kell pontozni. A lövőnek 15 perc áll rendelkezésre a javításra. A csapatnak el kell hagynia a karót és várnia kell. Ha a helyreállítás/javítás nem hajtható végre a karónál, a lövőnek 30 perce van javításra. A lövőnek kapcsolatba kell lépnie a bíróval. Az idő abban a pillanatban indul, ahogy a bíró átveszi a beíró lapot. A csapatnak várnia kell. A lövő egyszer cserélheti le az íját verseny közben. Csak egyetlen íj / lövő vihető a karóhoz. Miután megtörtént a javítás, a lövőnek két vesszője van, hogy lelőjje a célt.
 • A döntő körökben, nem adható extra idő felszerelési hiba esetén, de a felszerelési hibával rendelkező versenyző elhagyhatja a lövési helyszínt, hogy kijavítsa vagy kicserélje az íjat és visszatérjen a fennmaradt vesszőket kilőni, feltéve, ha ezt az időkorlát engedi. Csapatversenynél esetén időközben a többi csapattag (1 vagy több) lőhet.

10. PONTOZÁSI SZABÁLYOK

 • Minden szankcionált IAA 3D eseményen a következő pontozási szabályok érvényesek:
  • 11 – a kicsi kör a tízes kör közepén (kb. a 10-es gyűrű 25%-a), a pont megadásához a vesszőnek érintenie kell a kört. Ha nincs jelölve, nem adható 11-es találat.
  • 10 – kör a vitális területen belül, a pont megadásához a vesszőnek érintenie kell a kört
  • 8 – a vitális terület a 10-es körön kívül, a pont megadásához a vesszőnek érintenie kell a kört
  • 5 – az állat többi része, ami testszínű
  • 0 – a nem testszínű részek, mellélövés

 Csak a döntőben és a szétlövésnél: 12 – a kicsi kör a tízes kör közepén, a pont megadásához a vesszőnek érintenie kell a kört

 • A jelzőkör vonalának érintése, már magasabb pontértéknek számít.
  Azt a vesszőt, ami egy másik célban lévő vesszőbe fúródott bele, ugyanolyan pontszámmal kell értékelni, mint azt a vesszőt, amelyikbe bele fúródott. Az értékelés végéig minden vesszőt a célban kell hagyni. Az értékelésre 150 másodperc áll rendelkezésre.
 • Minden versenyző dupla beíró lapot kap a verseny kezdete előtt.
 • Minden adatot a beíró lapra gondosan fel kell jegyezni!  
 • Az eredményeket akkor kell beírni, amikor minden résztvevő befejezte a lövést. Minden beírónál egy beíró lap lehet és ő a felelős az értékelésért.
 • A találatokat hangosan és érthetően kell bemondani.  
 • A pontszámokat mind két beírónak össze kell hasonlítania a vesszők kihúzása előtt, ha valami hibás, akkor azt javítani kell, a javítást a csapatvezetőnek alá kell írnia.  
 • Ha a tévedés a verseny végéig nem derül ki, akkor az alacsonyabb pontot kell figyelembe venni.  
 • Érvényes pont akkor adható, ha a vessző bene van a célban. Ha a csoport tanúsítja, hogy átment / visszapattant a célról a vessző, többségi döntéssel megadható a találati pontszám, vagy engedélyezhető az újralövés, mielőtt kimenne a csapat értékelésre. Minden vesszőt a célban kell hagyni az értékelés végéig. A vitás találatokat el kell dönteni a többi vessző kihúzása előtt és a vessző nem érinthető meg, amíg döntés nem születik. Az értékelés előtt kihúzott vesszők értéke nulla („0”).  
 • A verseny befejezésekor minden beíró lapnak olvashatónak és pontosan kitöltöttnek kell lennie, a versenyzők által aláírva. Az értékelő lap módosítására leadás után már nincs lehetőség. A verseny végén az értékelő lapokat a csapatkapitánynak kell egyben leadnia.
 • Bármely személy, aki megsérti a fent említett szabályokat, kizárható arról az eseményről és a tagsága felfüggeszthető. Bármely személy, akinek a tagságát felfüggesztik nem fog engedélyt kapni arra, hogy bármely jóváhagyott IAA 3D versenyen lőjön abban az évben vagy az Igazgatók Tanácsához lesz irányítva. Bármely személy, akinek a tagságát felfüggesztik és megsérti ezt a szabályt, tartósan felfüggeszthető/eltiltható az IAA 3D tagságból és minden jóváhagyott eseménytől. Bármely lövő, aki áthágja a hivatalos íjász szabályokat, ki lesz zárva abból a versenyből és felfüggeszthető a tagsága. Aki szemetel, vagy helytelen módon próbál megszabadulni a szeméttől, sportszerűtlennek lesz nyilvánítva.

Fordította: Horváth Nikolett és Rizsányi Kata