Távbecslés

Részletek

A pontos lövések leadásához pontosan kell megbecsülnünk a cél távolságát. A nyílvesszők egy íves röppályát írnak le, ezért a távolabbi célok eltalálásához kissé följebb, a közelebbi célokhoz pedig kissé lejjebb kell céloznunk. Főleg a terep és 3D versenyeken van ennek a tudásnak fontos szerepe, ahol a célok különböző távolságokra vannak kihelyezve. A távolság méréshez külső segédeszközt nem vehetsz igénybe, de a felszerelésed részeit használhatod viszonyításként. A távolságbecslést sokat kell gyakorolni, és érdemes több módszert is kombinálni.

celzas

Távolságbecslés hüvelykujjal

Csukd be az egyik szemed, nyújtsd ki az egyik karod hüvelyujjal fölfelé, és irányítsd a célra! Most a másik szemed csukd be, és úgy tűnhet a hüvelykujjad elmozdult. Becsüld meg azt a távolságot, amit az ujjad megtett oldalra a céltól! Ha ezt megszorzod 10-el, megkapod a céltól való távolságod. Ez a módszer azon alapszik, hogy az emberek többségének a két szeme közti távolsága nagyjából 6,5 cm. Kinyújtott karjának hüvelykujj távolsága a szemétől kb. 65 cm. Az így kialakuló két háromszög egymással arányos. A kis háromszög arányszáma a 10, ami érvényes a nagy háromszögre is. 

Példa: Ha az elmozdulást 3 méterre becsüljük, akkor a céltól való távolságunk 3 * 10 azaz nagyjából 30 méter lesz.

Mivel több perced áll rendelkezésre a lövésre, a számítást célzás közben is elvégezheted, és a hüvelykujjad helyett a vessződ hegyét használod referencia pontként. 

cserkesz becsles 
cserkesz becsles2

Felező módszer

Kisebb távolságokat könnyebb megbecsülni. Próbáld meghatározni a közted és a cél közti távolság felét, és ennek becsüld meg a távolságát. Ezután ezt duplázva megkapod a cél tényleges távolságát. Vigyáz, ha rosszul becsülöd meg a fél távot, akkor duplán fogsz hibázni!

10 méteres módszer

Tanuld meg mennyi 10 méter különböző terepviszonyok között. Ezt többszörözve, egymás után forgatva, megbecsülheted a cél távolságát.

Közbenső tereptárgy használata

Ha a cél és közted egy jól meghatározható tereptárgy (fa, szikla, stb.) található, akkor először megbecsülheted a közted és a tereptárgy, majd a tereptárgy és a cél közti távolságot. A két táv összege adja a cél távolságát.

Bagoly módszer

Keressünk egy pontot köztünk és a cél között. Mozgassuk oldalra a fejünket és figyeljük meg, hogyan mozdul el a cél a ponthoz képest. Ha kicsit, akkor a cél közelebb van, ha nagyon, akkor távolabb.

Hallgatásos módszer

Az előtted lövő íjász vesszőjének kilövése, és becsapódása közt eltelt időből is következtethetsz a távolságra. Sok függ a vessző sebességétől, a fonterőtől és a megtett úttól. Nagyon nagy gyakorlatot igényel.

Nehezítő körülmények

  • Ha egy fák vagy bokrok által kialakított "folyosóban", ösvényen lősz, akkor a távolságot többnek érzékeled a valóságosnál.
  • Ha egy mélyedésen, völgyön kell átlőnöd, akkor a távolságot többnek érzékeled a valóságosnál.
  • Ha egy világos helyről lősz sötét helyre, akkor a távolságot többre, ha sötét helyről lősz világos területre, akkor a távolságot kevesebbre becsülöd.
  • Ha olyan célra lősz, ahol nem látod a földön a célhoz vezető utat, akkor a távot többnek érzékeled.
  • Ha magasabb helyről lefelé lősz, akkor vissza kell venned a távolságból.
  • Ha alacsonyabb helyről lősz magasabbra, akkor kicsit hozzá kell adnod a becsült távhoz. A föl és lefelé lövéskor a gravitációt is vedd számításba!